AKTUALNA DOGAĐANJA

 

 

 

2017.

 

 

 

 

27. 01. 2017.

12. NOĆ MUZEJA

 

 

 

 

 

2016.

 

18. - 24. lipnja, 2016.

11. MANIFESTACIJA "KOD KONJARSKIH VATRI 2016."

 

 

 

3. travanj, 2016.

Izložba: ŽIVOT I RAD vlč. IVANA VAROŠČIĆA

 

 

 

20. 11. 2015.

Zagreb, dodjela nagrada HMD-a za 2014.

 

Nagrada HMD-a za 2014.

 

Ministar kulture dodjeljuje nagradu ravnateljici Muzeja u Županji

 

Ravnateljica Janja Juzbasić u društvu s članovima Odbora HMD-a

 

Dobitnici Nagrade HMD-a za 2014.

 

Milvana Arko Pijevac, predsjednica HMD-a

 

 

 

...kliknite OVDJE za više informacija...

 

 

 

07. 10. 2015.

Otvorena izložba o poznatom dirigentu i skladatelju Mladenu Pozajiću, rođenom u Županji prije 110 godina. Izložba je otvorena u Pastoralno-kulturnom središtu Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji do 17. 10. 2015.

 

 

S otvorenja izložbe 07.10.2015.

 

10. 09. 2015.

 

MUZEJ U ŽUPANJI IZLOŽBOM O NOŠNJAMA ŽUPANJSKOGA KRAJA GOSTUJE U SLOVAČKOJ

 

Zavičajni muzej Stjepan Gruber u Županji i Gradski Centar za kulturu Wilamowice iz Poljske uz potporu Ministarstva kulture RH, općine Wilamowica i grada Županje su organizirali etnografsku izložbu tradicijskih nošnji iz Wilamowica i Županje u mjestuRajecké Teplice /Rajske Toplice/ u Slovačkoj. Ova objedinjena izložba otvorena je 10. rujna ove godine u izložbenoj dvorani gradskoga ureda mjesta Rajecké Teplice.Izložbu je otvorila opunomoćena ministrica, Ankica Vlašić iz Veleposlanstva RH u Slovačkoj, a na izložbi su govorili gradonačelnica mjesta Rajecké Teplice Mgr. Katarina Hollá, gradonačelnik mjesta Wilamowice Mgr. Marian Trela, te autorice izložbe mr. sc. Janja Juzbašić - viši kustos, etnolog Muzeja u Županji i dr. sc. Jolanta Danek, zamjenica direktora Centra za kulturu Wilamowice.

 

Ideja o postavljanju izložbe „Tradicijskoga ruha županjskoga kraja i Županje te nošnji iz okolice Wilamowica“, u mjestu Rajecké Teplice u Slovačkoj temelji se na višegodišnjoj suradnji u kulturi grada Wilamowice i grada Županja te dugogodišnjega prijatelja grada Wilamowica mjesta Rajecké Teplice.U razdoblju od potpisivanja Povelje (2001.), Županje i Wilamowica do danas organizirana su mnogobrojna gostovanja folklornih skupina te razne druge prezentacije, a važno je istaknuti da su naš Muzej i Centar za kulturu Poljske ranije već ostvarili značajnu izložbenu suradnju, gostujući izložbama o nošnjama svojega kraja: Wilamowica u Županji i Osijeku te Županje u poljskim gradovima Wilamowicama i Bilesko-Biali. Nakon postavljanja izložbi u navedenim gradovima bivši gradonačelnik mjesta Rajecké Teplice RNDr. Peter Dobeš izrazio je želju da ove prelijepe izložbe, objedinjene u jednu, i gostuju u Slovačkoj što je sadašnja gradonačelnica mjesta Rajecké Teplice, Mgr. Katarina Hollá rado prihvatila te ove godine uvelike pomogla da se ovaj projekt i realizira.

 

Na izložbi se mogu vidjeti dijelovi ili kompleti tradicijske odjeće, oglavlja i nakit te ostali ukrasni odjevni predmeti, te originalne obiteljske fotografije, razglednice, fonografski i video zapisi koji se čuvaju u Etnografskoj zbirci Zavičajnoga muzeja Stjepana Gruber u Županji i Arhivu Zespołu Regionalnego „Cepelia Fil-Wilamowice“ u Poljskoj. Za navedenu izložbu autorice su pripremile opsežan katalog preveden na slovački jezik u kojemu su predstavile osnovne znakovitosti tradicijskoga ruha iz Wilamowica i okolice te iz Županje i okolnih naselja.

 

Izložba u Slovačkoj će biti otvorena do sredine desetoga mjeseca 2015., a postoji velika vjerojatnost da će u doglednom razdoblju naš Muzej ovu ili neku drugu izložbu moći organizirati i u Bratislavi jer je odmah nakon otvorenja izložbe Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Slovačkoj izrazilo želju za uspostavom suradnje s Muzejom hrvatske kulture u Bratislavi.

 

Čestitamo svim djelatnicima našega Muzeja i prijateljima iz Poljske na ostvarenju ovoga važnoga projekta te vjerujemo kako će ova izložba potaknuti daljnju suradnju i prijateljstvo navedenih mjesta i država.

 

 

08. 02. 2015.

U okviru „48. Šokačkoga sijela 2015.“ u Županji predstavljena bogata zbirka tkanja vlč. Mate Kneževića iz Garčina na izložbi pod nazivom: „ČOVJEK KROZ OSNOVU I POTKU“

 

Ideja o realizaciji izložbe pod nazivom „Čovjek kroz osnovu i potku“ potaknuta je zadanim sloganom ovogodišnjega Šokačkoga sijela u Županji koji glasi: “Baka tkala, mama sačuvala“, a kojemu je uz ples i pjesmu te običaje i druge vidove prezentacije tradicijske baštine cilj predstaviti barem i jedan dio tradicijskoga rukotvorstva te nošnji s područja Slavonije i šire.

 

Danas kada smo sve više svjedoci nestajanja različitih oblika i vrsta tradicijskoga odijevanja te ostalih tradicijskih predmeta nastalih u kućnoj radinosti kako u našemu kraju, tako i šire, izuzetno je važno i dragocjeno na terenskom istraživanju istraživati i potom predstavljati upravo privatne zbirke u kojima se čuva veliki broj takvih predmeta. Tako je okviru ovogodišnjega Šokačkoga sijela predstavljena po mnogočemu posebna zbirka svećenika Mate Kneževića iz Garčina. Njegova zbirka rezultat je višegodišnjega marljivoga sakupljanja i istraživanja tradicijskih tekstilnih predmeta, najprije iz sela brodskoga Posavlja, ali i iz mnogih drugih sela s širega područja Slavonije. Također važno je istaknuti da je vl. Mato Knežević u ovoj zbirci sakupio ne samo one najljepše ili najraskošnije primjere svečanoga, radnoga i prigodnoga ruha od kojih ima vrlo veliki broj vrsta i suvrstica već i mnogobrojne druge, raritetne primjere tekstilnih predmeta koje su upotrebljavani u životu Šokaca s ovoga područja. Dakako, nije bilo moguće predstaviti njegovu kompletnu zbirku već se u Županji, u prostorima Pastoralno-kulturnoga središta Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji izlože vrlo bogata podzbirka uzoraka tkanja.

 

Vrlo je interesantno navesti da vlč. Mato ima još uvijek velik broj neizkrojenoga tkanja u tzv. trubama, na kojemu bi mu pozavidio svaki muzej, a ako k tomu pridodamo i ostale tekstilne predmete poput nošnji, možemo s pravom reći da je njegova zbirka prebogata različitim uzorcima tkanja ali i različitih vrsta ukrašavanja. Izuzetno je važno spomenuti da u zbirci ima gotovo nezamisliv broj primjeraka svilenih tkanja - od tzv. guge-svilene niti, čija se nit dobiva od dudovoga svilca, potom tkanih prostirki od prirodne vune, bojane prirodnim bojama. Uz njegove izložene različite predmete od tekstila iz muzejske zbirke izložena su različita pomagala i alatke za dobivanje niti od lana i konoplje kako bi čim više posjetiteljima približili temu o tkanjima. Također za ovu prigodu izložen je tj. ponovno postavljen-sklopljen tkalački stan iz Etnografske zbirke Muzeja na kojemu je vrsna tkalja Emica Majačić iz Bapske uz pomoć Marije Crepić iz Retkovaca osnovala tkanje, a koji će Muzeju svakako poslužiti u daljnjim prezentacijama različitih tema iz tradicijskoga rukotvorstva.

 

Na svečanom otvorenju navedene izložbe nastupili su članovi Kulturno umjetničkoga društva „ZDENAC“ Zdenci s nekoliko pjesama pod ravnanjem voditelja Ivana Ivankovića. Uz njihov nastup posebna atrakcija na otvorenju bila je prezentaciju obrade lana koju su prikazale članice Udruge „Rukotovrine“ iz Zdenaca. One su prikazale otucavanje lana, obradu na stupi i trlici, namatanje na špulji, izvačenje niti lana iz povesma i namatanje na rašlje. Predsjednica Rukotvorina Marija Rončević cijeli postupak uzgoja i obrade lana do platna ispričala je posjetiteljima a članice Udruge su pokazivale svaki postupak zasebno.

U završnom dijelu otvorenja posjetitelji su mogli pogledati Reviju tradicijske odjeće iz okolice sl. Broda, a koju je vodio i organizirao vlč. Mato Knežević.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUDIONICI REVIJE NOŠNJI ODJEVENI U TRADICIJSKO RUHO IZ ZBIRKE VLČ. MATE KNEŽEVIĆA

Darija Ančić r. Knežević Mataneševa u crnom zlatu (marama i pregač od more svile) i roklji krpano bilim zlatom, povezana u gustu šamiju, Privlaka i Vrpolje. Nošnja potječe iz sredine 20. st.
Paola Ančić u bilom ruvu od guga žutim zlatom, zalisita. Nošnja je s početka 20. st., iz Vrpolja
Pavo Ančić Mijančića u gača i rubine od roklje žutim zlatom naskroz nakrpana vinovom lozom, kamizol zlatom. Nošnja je izrađena sredinom 20. stoljeća iz Vrpolja
Timotej Ančić u gača i rubine od roklje ulagano bilim zlatom vinove loze sa svilenom čipkom, kamizol sa zlatom. Nošnja je izrađena krajem 20. st. iz Vrpolja
Klara Seletković iz D. Andrijevaca u ruvu iz St. Kuta u guganoj rubini i rukavima sa šarenom svilom, a čošak i pregač crveni s aplikacijama od guginih čahura,nacoknana. Nošnja je iz sredine 20. stoljeća
Mladen Seletković iz D. Andrijevaca u šlinganim gačama i rubine rekonstruirani od čelikovačke šlingane rubine. Nošnja je iz sredine 20. stoljeća.

 

 

 

 

 

30. 01. 2015.

10. NOĆ MUZEJA - više od 700 posjetitelja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arhiva događanja 2014.

Arhiva događanja 2013.