ARHIVA DOGAĐANJA 2013.

 

 

 

srpanj, kolovoz 2013.

 

Započela šesta sezona arheoloških istraživanja nalazišta Purić-Ljubanj kraj Vrbanje

 

Humci na arheološkom nalazištu Purić-Ljubanj kraj Vrbanje

 

Arheološka nalazišta pod humcima jedna su od nedavno otkrivenih tajni spačvanske šume. Njihovo postojanje izašlo je na vidjelo prije nekoliko godina rekognosciranjem terena poduzetog sa strane Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera iz Županje i Sveučilišta u Southamptonu. Ovo su bili začeci projekta koji se nastavio sljedećih godina pod nazivom ZSAP (Županja Southampton Archaeological Project). U samo nekoliko sezona istraživanja potvrđeno je da se radi o do sad neviđenom grobnom kompleksu na ovim prostorima, starijem od 3000 godina, a koji se sastoji od 117 grobnih humaka – tumula iz razdoblja kasnog brončanog doba. Hrvatskoj i engleskoj arheološkoj ekipi ove godine su se pridružili i kolege sa Nacionalnog Tajvanskog sveučilišta te Ohio State University iz SAD-a.

 

Uz istraživanje nalazišta Purić-Ljubanj, u posljednje dvije sezone poduzima se i rekognosciranje terena koje obuhvaća dodatni dio spačvanskog bazena u općini Vrbanja. Pronađen je čitav jedan ritualni krajolik koji se za sada sastoji od 15 netaknutih grobnih kompleksa pod humcima sa ukupno preko 800 tumula. Veličina i broj humaka na grobljima varira, ali prema do sad provedenim probnim istraživanjima na odabranim humcima svi pokazuju slične karakteristike kao i tri do sad istražena humka na Purić-Ljubnju.

 

Dio nalazišta Purić-Ljubanj na početku sezone 2013.

 

Humci na nalazištu Purić-Ljubanj predstavljaju mjesta održavanja pogrebnih rituala koji su uključivali i polaganje zavjetnih darova koje su stanovnici ovih prostora u brončano doba donosili u sjećanje svojim mrtvima. Ovi prilozi sastojali su se od fino izrađene naseobinske keramike, ali i posebno položenih kremiranih ulomaka ljudskih kostiju za koje je analiza pokazala da su pripadale kako muškarcima i ženama, tako i djeci. Ovo pokazuje da su humci najvjerojatnije pripadali pojedinim obiteljskim zajednicama.

 

Zanimljivo je i evidentno služenje bojom u ritualne svrhe koje je primjetno u pravljenju čvrstih bijelih pokrova od kalcitnih nakupina nad grobnim prilozima u najmanjem od tri istražena tumula. Završni čin ceremonije na svim humcima sastojao se od pokrivanja grobnih priloga žutom glinom na kojoj su se potom palile vatre. Nakon ovog površina humka (koja je time postala oksidirana i jarko crvene boje) dodatno se prekrivala pročišćenom žutom glinom pomiješanom sa žutim okerom. Ovakvi humci su dominirali ravnicom te su nesumnjivo djelovali upečatljivo u krajoliku koji u to vrijeme nije bio prekriven šumom.

 

Ovo je nalazište, uz ostala do sad otkrivena nalazišta pod humcima, od velike važnosti za razjašnjenje mnogih pitanja vezanih za formiranje ritualnih krajolika, regionalne varijacije pogrebnih običaja kasnog brončanog doba, te pitanja uloge ovog dijela Hrvatske kao raskrsnice tadašnjih putova između istoka i zapada.

 

Prvi nalazi sezone 2013. Keramika sa nalazišta Purić-Ljubanj Arheološki radovi na Purić-Ljubnju 2013.

 

Sljedeći izazov za arheološku ekipu ZSAP-a biti će ne samo otkrivanje do sad neevidentiranih groblja pod humcima, već i otkrivanje pripadajućih im naselja. Ovime će nastojati dobiti odgovore na mnoga neriješena pitanja i dobiti zaokruženu sliku o zajednici ljudi čiji tragovi u krajoliku govore o jedinstvenom identitetu u prapovijesti.

http://zsap.wordpress.com/tag/zsap/

 

 

21. 06. 2013.

 

PROSLAVA 60. OBLJETNICE MUZEJA U ŽUPANJI

(1953. - 2013.)

 

 

 

SVEČANA AKADEMIJA U ČAST 60-te OBLJETNICE MUZEJA U ŽUPANJI

 

60 obljetnica Zavičajnoga muzeja Stjepan Gruber u Županji obilježena je vrlo svečano ali i radno. Prvi, radni dio programa sastojao se od Seminara s temom PROGRAMI EU: KULTURA I KREATIVNA EUROPA za sve djelatnike muzeja u Slavoniji organizirala je Muzejska udruga istočne Hrvatske. Stoga je na početku programa sve nazočne pozdravio ravnatelj Gradskoga muzeja Vinkovci Danijel Petković koji trenutno obnaša dužnost predsjednika MUIH-a. Predavanja su održali Mladen Špehar iz Službe za kulturnu kontaktnu točku, Ministarstvo kulture, potom Vesna Meštrić iz Muzeja suvremene umjetnosti koja je govorila o umrežavanju kao preduvjetu za natjecanje kod europskih fondova. Na kraju je o Znanstvenoj i kulturnoj baštini uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju, predavanje održala dr. sc. Koralja Kuzman Šlogar, iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba.

U drugom dijelu bila je svečana akademija u čast 60-te obljetnice. Prvo je sve goste pozdravila sadašnja ravnateljica mr. sc. Janja Juzbašić potom su čestitke za obljetnicu uputili Muzeju, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Županje Davor Miličević, dipl. iur., potom predstavnica Ministarstva kulture, voditeljica Muzejsko-galerijske djelatnosti Eva Brunović, prof. i župnik Ivan Varoščić. Nadalje u sklopu akademije Muzej je promovirao novi dokumentarni filma o Muzeju u Županji pod nazivom „Naših 60. godina“, potom novi suvenir Muzeja „slatki Čardak“ koji je nastao u suradnji županjske Sladorane i Muzeja, a na kraju programa dokumentarnu izložbu o radu Muzeja u proteklih 60 godina otvorio je predsjednik Gradskoga vijeća grada Županje Gabrijel Galović. Navedeni program održao se u dvorani i predvorju dvorane Bl. Alojizija Stepinca Pastoralno- kulturnoga središta župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji. U glazbenom dijelu programa nastupio je Mješoviti pjevački zbora KUU Kristal-Sladorana i KUU „Tomislav“ Županja.

 

OTKRIVANJE BISTE OSNIVAČU MUZEJA PROF. S. GRUBERU

 

U parku Muzej bilo je upriličeno otkrivanje biste osnivaču muzeja prof. S. Gruberu. Bistu je otkrila gđa. Magdalena Lončarević, dipl. povjesničarka umjetnosti. U glazbenom dijelu programa nastupio je Mješoviti pjevački zbora KUU Kristal-Sladorana i Gradska limena glazba Županja, a program se nastavio s 9. manifestacijom „Kod konjarskih vatri“.

 

9. MANIFESTACIJA „KOD KONJARSKIH VATRI“ U ŽUPANJI

 

U sklopu manifestacije „Kod konjarskih vatri“ nastupio je KUU „Tomislav„ iz Županje s temom prevlačenja vodenice, a potom su članovi Konjogojske udruge „Stari graničari“ održali prezentaciju teme pod nazivom konji brodarski. U nastavku programa članovi Gradskoga amaterskoga kazališta iz Županje izveli komediju „Žak i Miško“, a uloge su igrali: Žak: Marko Debak, Miško: Antun Svirčević, Stojko: Igor Rajković, Meri: Ana Jemrić, Koka: Rosa Leutović, scenografiju potpisuje: Dražen Panjičanin, kostimografiju: Jelena Maričić, šminku: Snježana Puljić, tehniku je vodio: Dejan Hladek, a adaptaciju i režiju potpisuje: Branko Puhek. Zatim je uslijedilo paljenje prve konjarske vatre, a čast je ove godine pripala predsjedniku Konjogojske udruge “Stari graničar“ Vinku Filipoviću i njegovom unuku Lovri Filipović. Potom su članovi Povijesna postrojba Sereženi i članovi Konjogojske udruge “Stari graničari“ izveli prezentaciju paljenje mašala - pokazali način na koji se pokretala dizala uzbuna u vrijeme Vojne krajine. U glazbenom dijelu su nastupili članovi MPS Baće iz Bošnjaka i TS „Salaš“.

 

 

    PROSLAVA 60-te OBLJETNICE MUZEJA U ŽUPANJI I 9. MANIFESTACIJA "KOD KONJARSKIH VATRI"